?
Nevíte si rady s výběrem?
Zobrazit poradnu
Košík je prázdný

Jaký typ pera si vybrat?

Poradna, Pero jako dárek

Jen málokteré odvětví má tak pestrou historii jako písemnictví. Dnes můžete vybírat ze tří druhů psacích per: plnicíchkuličkových a keramických perPro zájemce o krasopis také z kaligrafických per. Jaký druh bude pro vás ten nejvhodnější?

Plnicí pera - nejelegantnější řešení

Píše se s nimi krásně lehce, elegantní linky inkoustu upoutají pozornost a stejně tak zaujme i samotný vzhled. Můžete překvapit inkousty různých barev, hroty ze stříbra i zlata. Se značkovým plnicím perem vyjádříte svůj styl. Plnicí pera vyžadují na rozdíl od kuličkových občasnou údržbu a v začátcích trochu tréninku, ovšem jejich elegantní zpracování a lehkost psaní vám to hravě vynahradí.

Zajímavá vás víc? Jak je plnit či jakou šířku hrotu si vybrat? Přečtěte si podrobnosti o plnicích perech v tomto článku.

 

Kuličková pera - nejoblíbenější řešení

Dnes jsou kuličková pera nejoblíbenějším a nejrozšířenějším typem psacích per, a to zřejmě kvůli nenáročnosti psaní. Píše se s nimi jednoduše, linky jsou rovnoměrné a konzistentní. Při psaní se nemusíte nijak přizpůsobovat a náplň zaschne na papíře téměř okamžitě. I když lidé často píší s kuličkovými pery za pár korun, u nás můžete najít opravdu krásná značková kuličková pera. Skvosty, které se skvěle hodí i jako dárek.

Podívejte se podrobněji na výhody a nevýhody kuličkového pera nebo přímo na naše pěkné kousky.

 

Keramická pera - střední cesta

Keramické pero neboli tzv. roller v sobě kombinuje vlastnosti plnicího a kuličkového pera. Tvrdí se, že keramické pero v sobě zahrnuje snadnost používání kuličkového pera a jedinečnost psaní pera plnicího. Rollery mají také kuličku jako kuličková pera, ovšem keramickou, s větší tvrdostí. Plněné jsou inkoustem s nižší hodnotou, než má pastová náplň kuličkových per. Díky tomu nemusíte na keramická pera při psaní tlačit a píšete už při lehkém dotyku s papírem. Kvůli inkoustové náplni mají však keramická pera víčka, aby nevyschla.

Přečtěte si podrobnosti o výhodách a nevýhodách keramických per nebo si rovnou nějaké krásné vyberte.

 

Kaligrafická pera - pro umělce

Kaligrafie je umění vycházející z prvků čínského písma. Moderní kaligrafická pera mají podobnou konstrukci jako pera plnicí a hodí se například ke krasopisnému psaní pozvánek, zápisům do kronik a samozřejmě pro umění samotné. Vyberte si u nás ze značkových kaligrafických sad světoznámých výrobců.