?
Nevíte si rady s výběrem?
Zobrazit poradnu
Košík je prázdný

Vybíráme plnicí pero

Poradna, Pero jako dárek

Plnicí pera si získávají zástupy fanoušků již od 17. století. Dnes není používání plnicího pera zdaleka tak běžné jako dříve. O to však lépe, v houfech nekvalitních propisek všude kolem vaše plnicí pero lépe vynikne. Že většinu času pracujete na počítači? I zapsání schůzky do diáře nebo podpis smlouvy můžete využít jako příležitost předvést svůj dobrý styl. Při výběru plnicího pera je dobré vědět:

Existují různé hroty

U plnicích per si můžete vybrat typ hrotu, které se dělí podle tloušťky:

  • EF extra tenký („extra fine“) naříklad avantgardní Lamy nabízí i extra tenký hrot
  • F – tenký („fine“) vytváří velmi tenké linie, obecně se doporučuje pro ženy
  • M – střední („medium“) nejužívanější typ hrotu plnicího pera, najdete ho u většiny per v základní nabídce
  • B – silný („bold“)  tahy tímto typem hrotu jsou výrazné a vyžadují větší tlak na papír

 

 

Výhody a nevýhody značkových plnicích per

 

Výhody:

  • plnicí pero si můžete přizpůsobit svému stylu psaní (ale do jisté míry se peru musíte přizpůsobit i vy, je nutné psát pod určitým úhlem)
  • jednotlivé části lze obvykle obměňovat
  • na trhu je velké množství náplní různých barev i hustot (dokonce existují i třpytivé inkousty)
  • jednotlivé hroty plnicích per určují tloušťku výsledné linie, kterou lze v praxi mj. ovlivnit i náklonem, výsledný podpis je proto prakticky nezaměnitelný

Nevýhody:

  • plnicí pera vyžadují určitou péči; je dobré je občas propláchnout, aby inkoust uvnitř nezaschl
  • pro nezkušené může být v prvních týdnech psaní novým plnicím perem náročné

 

Jak se plní plnicí pero?

Pokud jste si oblíbili používání bombiček, jednoduše stačí vždy po vyprázdnění bombičku vyndat a nasadit na plnicího pero novou. Po vyčerpání celé sady bombiček (většinou 5 nebo 6 ks) pero vymyjte vodou, ideálně destilovanou.

Plnicí pera také můžete plnit inkoustem pomocí konvertoru. Stačí si koupit lahvičkový inkoust a konvertor (např. Parker nebo Online Germany). Plnění zabere asi 30 sekund. Pro ty, co se chystají plnit pero konvertorem poprvé, jsme připravili tento návod s fotkami.

 

Jak se starat o plnící pero?

Údržba plnicího pera není žádná věda, ale přece jen, na rozdíl od per kuličkových nebo keramických, nějakou tu údržbu vyžaduje. Doporučuje se plnicí pero 1x za 14 dní preventivně propláchnout, případně namočit hrot do vody, pokud víte, že jej nějakou dobu nebudete používat (např. během dovolené).

Zajímá vás údržba plnicího pera více? Podrobně jsme se o tom rozepsali v našem článku.

 

Jak je to s plnicími pery dnes?

V každém případě od renesance prošla plnicí pera dlouhým a překotným vývojem, zdokonalila se a v běžném životě byla do velké míry nahrazena kuličkovými pery. V dnešní době se k plnicím perům zase vracíme a používáme je nejen při slavnostních událostech a jako symbol určitého společenského postavení a dobrého vkusu, ale i při pohodlném každodenním psaní.

Váháte, zda je plnicí pero pro vás? Možná vám pomůže článek Typy per či Proč psát plnicím perem.

 

Jak plnicí pero vlastně funguje?

Mechanismus plnicího pera patří mezi ty nejsložitější psací mechanismy. Jeho fungování je závislé na gravitaci a kapilaritě. Hrot je se zásobníkem pera propojen tzv. plničem, který se stará o to, že při doteku hrotu pera s papírem inkoust vytéká a ve vzduchu naopak neteče. Zásobník pera může být ve formě bombiček, kdy po vyprázdnění bombičku jednoduše vyhodíte a nasadíte novou. Další možností jsou tzv. konvertory. Kupujete si lahvičkový inkoust, do kterého ponoříte konvertor a stlačováním nebo otáčením jej naplníte inkoustem. Celý konvertor pak nasadíte do pera místo bombičky. Plnění konvertorem si uživatelé vybírají ze tří důvodů: je tradičnější, ekologičtější a vyjde levněji. Např. v řadě Parker Sonnet je konvertor standardní součástí balení.

 

A nakonec pár historických zajímavostí...

V historických pramenech nalezneme první zmínky o plnicím peru v roce 973. Za vynálezce plnicího pera je považován chalifa Ma'ād al-Mu'izz z Maghrebu. K běžným klientům v Evropě se plnicí pera dostala kolem roku 1636, kdy Němec Daniel Schwenter popsal pero se dvěma brky. Jeden brk sloužil jako rezervoár (zásobník) pro inkoust a druhý brk byl určen přímo ke styku s papírem. Inkoust byl ale na používaný materiál velmi korozivní, proto se tento typ plnicího pera netěšil velké oblibě. Někteří badatelé se domnívají, že první funkční plnicí pero vynalezl Leonardo da Vinci.