?
Nevíte si rady s výběrem?
Zobrazit poradnu
Košík je prázdný

Jak se píše plnicím perem?

Poradna

Plnicí pero by při psaní mělo být v ideálním případě pod úhlem 45 stupňů (40° až 55°). Pokud jste s ním nikdy dříve nepsali, může vám nějakou dobu trvat, než si na způsob psaní zvyknete.

 

Jak na správný úchop a úhel při psaní plnicím perem

Před psaním se rozmyslete, zda chcete mít víčko umístěné na konci pera, či nikoliv. Většina výrobců při výpočtu těžiště pera počítá s tím, že víčko na peru při psaní bude. Pokud však máte spíš drobnější ruce, bude se vám asi psát pohodlněji, když víčko odložíte. Že byste nejraději plnicího pero úplně bez víčka? I taková u nás můžete sehnat, podívejte se například na nabídku výrobce Lamy.

Plnicí pero nemusí být při psaní nutně právě pod úhlem 45°, ovšem při správném úhlu se inkoust bude spouštět lehce a sami poznáte, že se vám píše snadněji a rychleji.

 

Jak si zvyknout na držení plnicího pera

Pero držte mezi palcem a ukazováčkem, přičemž prostředníček použijete vlastně jako podpěru. Prostředníček by měl pero podkládat asi na úrovni posledního prstového kloubu. Většina novomajitelů si na plnicí pero navykne během pár hodin. I když vám první pocit může připadat zvláštní, pravděpodobně si psaní plnicím perem brzy zamilujete.

Píšete levou rukou? Doporučíme vám spíše keramická nebo kuličková pera. 

 

Problémy při přechodu z kuličkového pera (tzv. propisky)

Pokud jste byli zvyklí psát propiskou, dejte si hlavně ze začátku dobrý pozor, abyste na hrot plnicího pera příliš netlačili. S kuličkovým perem se většinou musí psát pod větším úhlem a větší silou, než jak je to optimální u pera plnicího. Přiložení pera pod chybným náklonem a následný tah může zapříčinit i protržení papíru. Výrazné či nárazové tlačení zase může způsobit nesouměrnost textu, v extrémních případech dochází až k zatlačení hrotu či jeho deformaci. Také pozor na podvědomé otáčení plnicího pera (a hledání ostré hrany), pokud jste zvyklí psát tužkou.

I když se možná zdá držení plnicího pera na začátek složité a nevíte si třeba s novým dárkem rady, dejte mu šanci. Pocit lehkého a snadného psaní, které plnicího pero umožňuje, je k nezaplacení. A nakonec jedna rada: aby plnicího pero dlouho dobře sloužilo, vyžaduje určitou péči. Podívejte se návod, jak se o plnicí pero starat.

 

Podívejte se na video, které popisuje 7 největších chyb.