?
Nevíte si rady s výběrem?
Zobrazit poradnu
Košík je prázdný

Jak se starat o plnicí pero?

Poradna

Údržba plnicího pera není žádná věda, ale přece jen, na rozdíl od per kuličkových nebo keramických, nějakou tu údržbu vyžaduje. Podívejme se, jak na to:

Před prvním naplněním plnicí pero vymyjte

Přivaděč inkoustu je opatřen ochrannými látkami, které brání usazování nečistot. Pro plnou funkčnost plnicího pera ho před prvním plněním propláchněte destilovanou vodou. Teoreticky lze použít i vodu kohoutkovou, ale ta obsahuje minerální a jiné látky, které by v útrobách pera mohly zůstat a časem podpořit nevítané usazovaní inkoustu. Po proplachu vodou plnicí pero otřete papírovou utěrkou a nechte na vzduchu dosušit.

 

Jak správně plnit plnicí pera?

Pokud jste si oblíbili používání bombiček, jednoduše stačí vždy po vyprázdnění bombičku vyndat a nasadit na plnicího pero novou. Po vyčerpání celé sady bombiček (většinou 5 nebo 6 ks), pero vymyjte destilovanou vodou. Například Parker nabízí jak velké bombičky, které vyplní téměř celý vnitřek pera, tak mini bombičky (druhou, rezervní můžete nosit schovanou uvnitř pera).

Značková plnicí pera také můžete plnit konvertorem (dle způsobu daného mechanismu: otáčením nebo stlačením). Stačí si koupit lahvičkový inkoust a konvertor (např. Parker nebo Online Germany). Plnění zabere méně asi 30 sekund. Pro ty, co se chystají plnit pero konvertorem poprvé, jsme připravili tento návod s fotkami.

 

Při nepoužívání plnicího pera vložte hrot do vody

Plánujete-li plnicího pero nějakou dobu nepoužívat (více než 10 dní), namočte přivaděč inkoustu i celý hrot do destilované vody. Ušetříte si tak nepříjemnosti se zaschlým inkoustem a navíc se hrot zbaví nečistot.

 

Plnicí pero má ucpaný hrot, co dělat?

Nechali jste plnicí pero pár týdnů na stole a ono teď nepíše, i když má plný zásobník? Pravděpodobně v hrotu zaschl inkoust. Aplikujte postup z odstavce výše a buďte trpěliví. Nechte plnicí pero ve vodě ideálně přes noc. Pokud jste se o něj dlouho nestarali, rozpuštění zaschlého inkoustu může trvat i déle než 12 hodin. Nepomohlo-li ani namáčení celý den, zkuste na propláchnutí plnicího pera použít konvertor nebo speciální čisticí balónek.

Pozor také na nekvalitní inkousty od neověřených výrobců, které můžou pero zanést nečistotami, či mohou mít nevhodnou hustotu. U nás si můžete vybrat ke každému plnicímu peru značkový inkoust.

 

Jak čistit plnicí pero s konvertorem?

Používáte-li místo inkoustových bombiček k plnění pera konvertor, stačí při čištění zásobník naplnit namísto inkoustu destilovanou vodou. Pak ponořte celý hrot pera do destilované vody a vyprázdněte obsah (vzduch) z konvertoru, což provedete dle typu pera otočením po/proti směru hodinových ručiček nebo stlačením.

 

Jak preventivně čistit plnicí pera?

Vždy záleží na konkrétním typu hrotu, zásobníku a používaného inkoustu. Například dokumentární inkoust má menší pH, díky čemuž je vhodné ponořit hrot pera do destilované vody každý den. Někteří majitelé plnicích per destilovanou vodou čistí preventivně každou noc. U plnicích per s klasickými inkousty doporučujeme preventivně plnicí pero pročistit 1x za 14 dní.

 

A to je vše. Podívejte se na naše krásné kousky, všechna plnicí pera